Iedereen ervaart wel eens heftige emoties. Maar als je zo wordt meegesleept door emoties dat het je relaties en eigen leven beïnvloedt, heb je mogelijk last van emotionele ontregeling.

Emotionele ontregeling betekent niet dat je een heethoofd bent. Mensen met ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen hebben er vaak last van.

Door je emoties te leren reguleren, zul je je rustiger voelen en beter beslissingen kunnen nemen, vertelt de Amerikaanse psychologe Dr. Lara Honos-Webb tegen Insider.

Honos-Webb deelt vier snelle, eenvoudige manieren om jezelf onder controle te krijgen, als het voelt alsof je emoties de overhand krijgen.

1. Kijk verder vooruit

Honos-Webb zegt dat al deze oefeningen "flexibel denken" bevorderen, oftewel jezelf aanmoedigen om dingen in een ander licht te zien.

Bijvoorbeeld, als je je ontregeld voelt, kan het moeilijk zijn om te beseffen dat een moeilijk moment niet permanent is, maar slechts tijdelijk. Deze oefening kan je helpen je dat te herinneren.

"Denk aan jezelf over vijf, tien of twintig jaar", zegt Honos-Webb. "Wat zou die toekomstige persoon tegen jou zeggen over je huidige situatie en emoties?"

Als je je bijvoorbeeld overweldigd voelt op werk en tegen je baas wilt schreeuwen, denk je dan dat je dat in de toekomst zult zien als opkomen voor jezelf? Of zal je het zien als een overdreven reactie die je je baan kan kosten?

2. Stel je de reactie van een geliefde voor

Om je te helpen meer buiten jezelf te treden, stelt Honos-Webb voor om je het perspectief voor te stellen van iemand die echt om je geeft, zoals een familielid, goede vriend of partner.

Als zij je een groepschat abrupt zien verlaten, omdat niemand reageert op je bericht over iets afspreken, zou deze persoon het dan met je eens zijn? Of zou hij of zij je meer vragen stellen en je aanmoedigen om niet te impulsief te handelen?

3. Geef jezelf een bepaald moment voor je gevoelens

Soms kun je er gewoon niet omheen: je voelt je emotioneel en je moet het eruit laten.

Om te voorkomen dat zware gevoelens je hele dag overnemen, raadt Honos-Webb aan om een dagboek te pakken en jezelf vijftien minuten te geven. "Schrijf alles op wat je voelt, zorg dat je vijftien minuten lang echt in die emotie duikt", zegt ze.

Als je datzelfde gevoel opnieuw wilt verkennen, kun je deze oefening de volgende dag opnieuw 15 minuten doen. Dit helpt je om het gevoel te herkennen en om ervoor te zorgen dat het niet je hele dag beheerst.

4. 'Verander van kanaal'

Honos-Webb zegt dat emotionele ontregeling vaak leidt tot "het negeren van het positieve". In plaats daarvan richt je je alleen op de dingen die verkeerd gaan.

In een oefening die ze "het kanaal veranderen" noemt, kun je proberen te erkennen dat je je slecht voelt terwijl je jezelf ook dwingt om alternatieve, positieve perspectieven te vinden.

Bijvoorbeeld, je bent niet door de loting gekomen van de studie die je graag wilt doen. Zodra je de teleurstelling van de afwijzing hebt verwerkt, kun je op zoek gaan naar alternatieve manieren om naar de teleurstelling te kijken. Misschien zou de studie te duur zijn geweest, of misschien was je nooit helemaal zeker over je keuze en kun je nu een ander pad verkennen.

Honos-Webb zegt dat deze oefening helpt bij "het verleggen van de emotionele focus na het verwerken van verontrustende gevoelens", zodat je oplossingen kunt vinden in plaats van vast te blijven zitten in het probleem.

LEES OOK: 1 op de 6 werknemers zit tegen een burn-out aan – Hoe herken je dat, voordat het te laat is? 5 brandende vragen